ERGOTERAPİ ÜNİTESİ KOGNİTİF REHABİLİTASYON BİRİMİ HASTANEMİZDE HİZMET VERMEYE BAŞLAMIŞTIR.
08 Ağustos 2022

ERGOTERAPİ ÜNİTESİ KOGNİTİF REHABİLİTASYON BİRİMİ HASTANEMİZDE HİZMET VERMEYE BAŞLAMIŞTIR.

Ergoterapi, herhangi bir limitasyonla günlük yaşamdaki bağımsızlığı azalmış bireylerin aktif katılımlarını sağlayan , bağımsızlıklarını artıran kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ülkemizde ilk olarak 2009 yılında Hacettepe Üniversitesinde açılmış lisans bölümüdür. Amerika ve Avrupa'da yüzyılı aşkın bir geçmişe sahiptir. Ergoterapistler bireye özgü tedavi programı hazırlar. Limitasyon alanları fiziksel, ruhsal veya sosyal olabilir. Amaç bireylerin toplumsal katılımını artırarak bağımsız yaşamalarını sağlamaktır. Ergoterapistler pediatri, geriatri, psikiyatri, onkoloji, duyu bütünleme, mesleki rehabilitasyon, kognitif rehabilitasyon , el rahbilitasyonu gibi alanlarda çalışır. Doğumdan ölüme her yaştan her birey grubuyla çalışabilir. Önemli olan bireyin katılımını engelleyen etmenleri ortadan kaldırmak ve aktivite performansını artırmaktır.

Günümüzde her alanda olmak üzere özellikle Demans, Alzheimer, Parkinson, Multiple Skleroz, Stroke (İnme), Travmatik Beyin Yaralanması gibi tanılarda Kognitif Rehabilitasyonda Ergoterapinin önemi oldukça artmıştır. Nörolojik problemler yaşayan bireylerde tanı gruplarının çeşitliliği, olumsuz yaşam koşulları, stres, sosyoekonomik problemler, pandemiyle gelen fiziksel ve sosyal çevrenin kısıtlılığı gibi sebeplerle oldukça artmıştır. Bu durum Ergoterapi mesleğine olan ihiyacı gün geçtikçe artırmaktadır.

Nörolojik Preblemler, sinir sistemimizin temel görevleri olan duyu, algı ve motor becerilerin etkilenmesine sebep olur. Ergoterapistler bireylerin duyu, algı, motor bütünlüğünü sağlamayı amaçlar. Problemlerin sebep olduğu aktivite limitasyonları üzerinde mesleki bilgi, beceri, yöntem ve modellerle çalışır.

Bağımsızlığı etkileyen  en önemli alanlardan biri de planlama, hafıza, odaklanma, dikkat, problem çözme gibi bilişsel işlevlerde sorun yaşanmasıdır. Bu durumlarda öncelikli hedef bilişsel işlevlerin artırılmasıdır. Çünkü bilişsel problemler günlük yaşam aktivitelerini, sosyal etkileşimleri ve rutinleri etkiler.Nörolojik Rehabilitasyon ekibinde kişilerin kognitif işlevleriyle ilgilenen tek sağlık mensubu Ergoterapistlerdir.

Kognitif Rehabilitasyon Ünitesinin amacı, bireylerin hekim tarafından ihtiyaç görülen durumlarda yönlendirilmesiyle günlük yaşamda karşılaştıkları problemleri en aza indirmek, maksimum bağımsızlıklarını sağlamak, toplumsal katılımlarını artırmaktır. Tüm bu amaçları birebir aktivite üzerinde çalışarak da simülasyon yöntemiyle de uygulayabilir. Problem alanlarında aktivite analizi yaparak, gerekli becerileri belirleyerek müdahale programı oluşturulur. Aile-bakımveren eğitimi, çevresel düzenlemeler, koruyucu ekipmanlar ve gerektiğinde adaptif yaklaşımlar müdahale programına dahil edilir.

Bireyler hekim tarafından herhangi bir tanı alsın ya da almasın Ergoterapi’ye ihtiyaç duyabilir. Söz konusu günlük yaşamı ve katılımı etkileyen tüm bulgulara müdahale edilebilir ve maksimum iyilik hedeflenir. Sizler de Temel Günlük Yaşam Aktiviteleri olan beslenme, giyinme, banyo, tırnak-saç kesme, mobilite, iletişim, Yardımcı Günlük Yaşam Aktiviteleri olan alışveriş, para idaresi, yemek hazırlama, temizlik, ilaç kullanımı, ev aletlerinin kullanımı ve rekreasyon gibi alanlarda problem yaşıyor ve bağımsızlığınızın kısıtlandığını düşünüyorsanız lütfen bir Nöroloji Hekiminden ve Ergoterapistten randevu alınız.